Uyku Döngüsü
Bir uyku döngüsü dört aşamadan oluşmaktadır ve yaklaşık 90-120 dakika sürmektedir. Bazı kitaplar uyku döngüsünü beş aşama olarak listeler. Bu kitaplar uykuya daldğınız ilk beş ile on dakikalık bölümü uyku döngüsünde bir aşama olarak kabul eder. Bizce bu, daha çok bir geçiş aşamasıdır, gerçekten döngünün bir parçası değildir. Özellikle diğer aşamalar gece boyunca kendini tekrar ederken uykunun bu bölümü kendini tekrar etmez. Bu nedenle, uykunun bu bölümünü gözardı ediyoruz.
Rüyalar uykunun dört aşamasında da oluşabilir ancak en canlı ve unutulmaz rüyalar uykunun son aşamasında (yaygın olarak REM aşaması olarak anılır) ortaya çıkar. Uyku döngüsü gece boyunca kendini dört veya beş kez tekrarlar, bu değer ençok yedi olabilir. Böylece, bir kişi gecede kaç farklı rüya görebilir, tespit edilebilir. Fakat çoğu insan sadece sabaha karşı, uyanmak üzere oldukları sırada gördükleri rüyaları hatırlayabilmektedir. Bu rüyaları hatırlamamanız, görmediğiniz anlamına gelmez. Bazı insanlar rüyalarını hatırlamadıkları için rüya görmediklerini zannederler.
Uyku Aşamaları
Uyku döngüsü aşamaları spesifik beyin aktivitesindeki değişiklikler tarafından organize edilmektedir.
Aşama 1
Hafif bir uykuya dalarsınız. Bu aşama hızlı olmayan göz hareketleri (NREM), kas gevşemesi, düşük vücut sıcaklığı ve yavaş kalp atışı ile karakterize edilir. Vücut derin bir uykuya dalmak için hazırlanır.
Aşama 2
Ayrıca NREM ile karakterize edilir, bu aşamada vücut sıcaklığında daha fazla azalma ve daha fazla kas gevşemesi meydana gelir. Vücudun bağışıklık sistemi gün içerisinde meydana gelen hasarı tamir etmek için işe koyulur. Kan, onarmak için kaslara gönderildiğinde, endokrin bezleri büyüme hormonları salgılar. Bu aşamada tamamen uyku halindesinizdir.
Aşama 3
Hala NREM aşamasında, daha derin bir uykudasınızdır. Metabolik seviyeleriniz oldukça düşüktür.
Aşama 4
Uykunun bu aşamasında, gözleriniz sanki bir şey izlermişcesine göz kapalarınız altında ileri geri hareket eder. REM uykusu veya delta uyku olarak adlandırılan bu aşama uyku başlangıcından sonra yaklaşık 90-100 dakika içerisinde oluşur. Kan basıncı artar, kalp atışları hızlanır, solunum düzensizleşir ve beyin aktivitesinde artış görülür. İstemsiz kaslarınız felç olur veya hareketsiz hale gelir. Bu aşama uykunun en restoratif aşamasıdır. Zihniniz canlanmış ve duygularınız ince bir şekilde ayarlanmıştır. Rüyaların çoğu bu aşamada oluşur. Eğer uykunun bu aşamasında uyanırsanız, rüyanızı hatırlama ihtimaliniz daha fazladır.
Bu aşamalar uyuduğunuz sırada, gece boyunca kendini tekrar eder. Döngü tekrarlandıkça, 1.den 3.ye kadar olan aşamalarda, rüya görülen aşama olan 4.aşamadan daha az zaman geçirirsiniz. Başka bir deyişle, döngü her tekrarlandığında 4.aşamaya daha hızlı bir şekilde geçersiniz.