Bebekler ve Rüya
Bebekler ve rüya üzerinde yapılan bir çalışmada, bebeklerin uykuda geçirdikleri zamanın %66'sını REM evresinde (uykunun rüya görülen evresi) geçirdileri tespit edilmiştir. Bir yetişkin için bu değerin %15-20 oranında olduğunu düşünürsek bu süre çok uzun bir süredir. Rüya araştırmacıları, REM uykusu ve beyin gelişimi arasında bir ilişki olduğuna inanmaktadırlar. Bir cenin ana rahminde iken uykusunun önemli bir süresini REM everesinde geçirir. 30 haftanın 24 saati REM evresinde geçer.
Premature bebekler uykularının %80'ini REM evresinde geçirirler. Bebekler olgunlaştıkça, REM uykusu süresi azalır. Bu oran bebeklik döneminde %50'ye, bir yaşına kadar da %35'e düşer. Bu bulgu REM uykusunun, bebeğin zihinsel gelişiminde önemli olduğu görüşünü desteklemektedir. Rüya görmek, bir zihin egzersizi ve zihin uyarıcı olarak görülebilir. Bebekler büyüdükçe, çevresi ve dış ortamlardan zihinsel dürtüler alma yeteneği kazanacaklardır.
Bebeklerin neler hakkında rüya gördüklerini bilmek zordur ama muhtemelen rüyaları fiziksel duyumlar tarafından tetiklenmektedirler. Bebekler büyüdükçe, görsel imgeler ve sesler rüyalarında rol almaya başlar.